SOSYAL SORUMLULUK

İTAMEKS'TEN "TRAFİKTE ÇOCUK GÜVENLİĞİ" PROJESİ

İTAMEKS'TEN "TRAFİKTE ÇOCUK GÜVENLİĞİ" PROJESİ

İtameks/Britax Römer ve Doğuş Otomotiv/Trafik Hayattır platformu özellikle son yıllarda artış gösteren trafik kazalarına dikkat çekmek ve bu kapsamda çocuk güvenliği konusunda aileleri bilinçlendirmek için yeni bir projede buluştu. 5-14 yaş grubunun trafik kazalarından en çok etkilenen 2. grup olması ve ülkemizde de kazalardan etkilenen çocuk sayısının giderek artması sebebiyle Britax Römer Trafik Hayattır ile ‘Trafikte Çocuk Güvenliği’ adı altında bir farkındalık projesi başlattı.

 

Britax Römer Türkiye Distiribütörü olan İtameks Firması; 20 yıldır çocukların trafikte daha güvenli seyahat etmeleri için kullanıcılarına en güvenli ürünleri sunmanın yanı sıra, çocukların daha güvenli seyahat etmeleri için de ebeveynlere  sürekli bilgilendirici etkinlikler ve içerikler sağlamayı kendine görev edinmiştir. Bu amaçla, Doğuş Otomotiv çatısı altında yer alan Trafik Hayattır sosyal sorumluluk platformu; trafik güvenliği eğitimleri ve farkındalık projeleriyle birlikte, trafik güvenliği konusunda topluma artı değer katmayı ve aynı zamanda bu konuda hassasiyet yaratmayı hedeflemektedir.

 

Her 5 aileden 4’ü çocuk koltuğu kullanmıyor

Trafik Hayattır Platfomunun “Trafikte Çocuk Güvenliği” projesi kapsamında, bir yol haritası hazırlamak ve alınacak aksiyonları belirlemek üzere, Ankara, İzmir ve İstanbul’da 2015 yılı sonlarında GfK Araştırma Hizmetlerinin desteği ile Türkiye’nin ‘Araçta Çocuk Güvenliği’ araştırmasını gerçekleştirdi. Çocuk koltuğu üreticisi İtameks’in desteğiyle 3000 kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen araştırmayla, trafikte çocuk güvenliği konusunun aslında ülkemiz için hayati öneme sahip olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Araştırmaya göre ülkemizin üç büyük ilinde, çocuklu ailelerin sadece yüzde 23’ünün koltuk kullandığı belirlendi. Çocukları 3 yaşını geçtikten sonra ise, ailelerin yüzde 93’ü çocuk koltuğunu yenilemiyor ve akabinde kullanımı bırakıyor. Araştırmada ayrıca ebeveynlerin çocuklarını ön koltuğa oturtup oturtmadıkları, emniyet kemeri takıp takmadıkları da soruldu.

 

Projeye,  hamilelerin ve çocukların araç içi güvenliği ile ilgili araştırmalar yapan Loughborough Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Serpil ve Prof. Dr. Memiş Acar çifti çalışmalarıyla destek veriyor. Ayrıca ünlü psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen de bilinçlenme yolculuğunda proje ekibinin yanında yer alıyor. Türkiye'de trafik kazalarında en fazla hayatını kaybeden ikinci grubun 5-14 yaş arası çocuklar olduğunu belirten araştırmada "Yılda 50 bine yakın çocuk trafik kazalarında yaralanmaktadır.  Bu nedenle trafik güvenliğinde çocuklar ve ailelerine yönelik bu proje, bilinçlendirme konusunda büyük katkı sağlayacaktır.

 

Trafik Hayattır çatısı altında yürütülen proje kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü, belediyeler ve valiliklerle koordine olunarak anaokulları, kreşlerde anne-babalara ve çocuklara ayrı ayrı kurgulanan eğitimler veriliyor.

Trafikte Çocuk Güvenliği Projesi, her biri konusunda uzman akademisyenlerin danışmanlığıyla hazırlanacak bilgilendirici metinler ve videolarla sosyal medyada destekleniyor.